Mindfulness blog “Defuseren kun je leren”

Op mijn werk werd vorig jaar een cursus mindfulness aangeboden aan alle medewerkers. Toen ik deze uitnodiging ontving heb ik mij meteen aangemeld. Ik wist ongeveer wel wat mindfulness inhield, maar ik was vooral nieuwsgierig wat het mij kon brengen.

Inmiddels volg ik al een paar maanden de cursus en ik kan niet anders zeggen dan dat ik er heel veel aan heb. In een andere blog zal ik jullie vertellen over mijn ervaring. Met deze gastblog wil ik bij jullie het onderwerp mindfulness introduceren.

KrijnKrijna
De cursus wordt gegeven door de lieve Krijna van Loenen en heeft een eigen praktijk: Straal Den Haag. Zij is ACT coach, minfulness trainer, spreker en auteur van “Staak je strijd en stap in je leven” en “Voel voorbij je verstand”. Krijna is een lieve rustige vrouw, waar je je meteen bij op je gemak voelt. Je op je gemak voelen vind ik belangrijk tijdens dit soort sessies, omdat je ook ingaat op je privé leven en je gedachtes / gevoelens. Ze heeft de gave om mensen te laten zijn wie ze zijn. Luisteren is niet alleen even je mond dicht houden, is op haar van toepassing. Echt luisteren, vragen stellen en tot de kern komen. Binnen Straal combineert zij scholing, werk- en levenservaring tot een krachtig geheel.

ACT coach?
ACT (Acceptance and Commitment Therapy) laat in tegenstelling tot veel andere invalshoeken de inhoud van je gedachten met rust en richt zich op waar je wel invloed op hebt, namelijk je gedrag en waar je je aandacht op richt. Het leven bestaat uit zon- en schaduwkanten. Het is en/en in plaats van of/of. Door ook de negatieve gedachten, onzekerheden, angsten en twijfels te accepteren als stuk van je leven, hou je ruimte over om te doen wat je werkelijk wilt, ook die dingen waar je bang voor bent horen daarbij.

Laat in een reactie achter wat je van deze blog en tips vindt en vooral… of jij er iets mee gaat doen! Vinden wij leuk 🙂

Liefs, Lindsey & Krijna

StraalBlog “Defuseren kun je leren”

Een gave
We hebben de gave om versmolten te zijn met onze gedachten en hierdoor zien we geen hand voor ogen. Je verstand laat je rondje op rondje lopen en heeft je ontvoerd. Voor je het weet voltrekt zich een heel spektakel aan gedachtemeuk. Eigenlijk zit je in een mistige wolk en je verstand houd je voor dat dit een prima uitgangspunt is om de oplossing voor het probleem te vinden. Best apart he?

Defuseren kun je leren
Zolang je gefuseerd (versmolten) met je gedachten blijft zie je zoveel niet wat je wel weer kunt zien als je jezelf ontkoppelt (defuseerd) van alle verhalen die door je hoofd heen gaan. Ontkoppelen levert je al heel snel meer rust en ruimte op waardoor jij je kostbare energie kunt inzetten voor die dingen die er voor jou werkelijk toe doen! Hieronder vind je een aantal manieren om te defuseren.

1. Mentale acceptatie
Bedank je verstand wanneer je merkt dat het tussenbeide komt met zorgen en meningen. Toon waardering voor zijn ‘producten’ (bijvoorbeeld: “Je piekert vandaag weer als de beste! Bedankt voor je bijdrage). Dat is geen ironie. Uiteindelijk doet de woordmachine precies, waar ze al die duizenden jaren geleden voor ontworpen is; problemen oplossen en gevaar vermijden.

2. Alleen opmerken
Merk op dat je een negatieve gedachte hebt. Bijvoorbeeld: “Ik merk net, dat ik nu mezelf beoordeel”.

3. Pop-upverstand
Beeld je in dat je negatieve gepraat te vergelijken is met de pop-up advertenties op internet.

4. Experimenteel zoeken
Zoek situaties op die je lastig vindt. Vertelt je verstand, dat je dat je iets leuks niet meer moet doen, bedank hem dan voor de tip en doe het toch en met enthousiasme.

5. Leg het daar neer
Noteer een negatieve evaluatie waarvan je je wilt loskoppelen (bijvoorbeeld gemeen, dom, boos, dik, etc) geef die een naamkaartje en draag dat bij je. Houd een tijdje voor je wat het betekent . Ervaar gewoon hoe het voelt om het daar (bijv. in je broekzak) te hebben.

6. Denk het tegenovergestelde
Doe het tegenovergestelde van wat je verstand beweert. Als je verstand, zegt dat je niet mag uitrusten, maar in beweging moet blijven, ga dan zitten terwijl je verstand roept dat je in beweging moet blijven. Op die manier, kun je ervaren dat je niet altijd hoeft te doen, wat je verstand je vertelt.

7. Niks te maren
Vervang praktisch elk gebruik van ‘maar’ door ‘en’. Hierdoor blijken tegenstellingen ook naast elkaar te kunnen bestaan. Bijvoorbeeld: “Ik wil naar dat feest, maar ik voel me onzeker”. Door het woordje ‘en’ te gebruiken kun je ontdekken, dat je ook met een onzeker gevoel naar een feest kunt gaan.

Van lezen naar doen!
Ik hoop dat je het jezelf gunt om van lezen naar doen te gaan en deze defusie technieken in de dagelijkse praktijk toe gaat passen!

Hartgroet van Krijna

Website: www.straal-denhaag.nl
E-mail: info@straal-denhaag.nl
Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Joke d'Anjou schreef:

    Geweldig dat je dit mooie blog van Krijna hebt geplaatst! Het is mij niet onbekend, ik volg al een poosje sessies bij Krijna. Het defuseren geeft zoveel meer ruimte in je leven om te kunnen doen wat jij echt belangrijk vindt. En ik gun iedereen een wijdere blik op zijn/haar leven en een coach als Krijna van Loenen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s