De verrassende gezondheidsvoordelen van mango

on

Mamasuperdun maakt heel veel lekkere en gezonde recepten, maar waarom zijn bepaalde producten dan “gezond”? Veel producten worden in de volksmond gezond genoemd, maar veel mensen weten eigenlijk niet waarom. Ik zal je eerlijk zeggen, ik weet ook echt niet alles.

Mamasuperdun heeft er daarom nu ook een gastblogger bij, namelijk Puur Figuur! Puur Figuur schrijft blogs over gezond eten en afvallen. In deze blogs kunnen jullie lezen over de gezondheidsvoordelen van producten die ik gebruik in mijn recepten, gezonder leven, afvallen en nog meer onderwerpen gerelateerd aan een “gezond leven”.

De eerste gastblog van Puur Figuur gaat over de MANGO! Ik houd echt van mango, jullie ook? Wist je dat mango ons naast zijn heerlijke zomerse smaak nog meer te bieden heeft? Deze tropische vrucht heeft namelijk veel belangrijke gezondheidsvoordelen. In dit artikel zetten we er 5 voor je op een rij.

1: Rijk aan vitamine C

Mango’s zijn een geweldige bron van vitamine C. 100 gram mango bevat bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine.

We weten allemaal wel dat vitamine C belangrijk is voor ons immuunsysteem, maar daarnaast heeft het nog meer functies. Het draagt bijvoorbeeld bij aan:

  • Een gezond energieniveau.
  • Gezonde botten en tanden.
  • Het beschermen van je lichaamscellen, doordat het als een antioxidant functioneert.
  • De aanmaak van collageen, wat je huid ten goede komt.
  • Het goed functioneren van je zenuwstelsel.
  • De opname van non-heemijzer (ijzer uit plantaardige voeding).

2: Rijk aan provitamine A

Ook bij het binnenkrijgen van je dagelijkse behoefte aan vitamine A helpen mango’s je. Ze bevatten namelijk provitamine A, ook wel bekend als bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet naar vitamine A.

Ook deze vitamine levert je weer diverse gezondheidsvoordelen op, waaronder:

  • Vitamine A helpt je bij het gezond houden van je ogen en het voorkomen van nachtblindheid. Deze invloed is zo sterk dat een vitamine A tekort nachtblindheid kan veroorzaken.
  • Vitamine A draagt bij aan een gezonde huid, doordat het nodig is voor het aanmaken van huidweefsel.
  • Vitamine A is belangrijk voor een gezonde groei bij kinderen.
  • Vitamine A ondersteunt net als vitamine C je immuunsysteem.

3: Goede bron van vezels

Naast een vitamineboost, voorzien mango’s je lichaam ook van vezels. Deze vezels helpen om je stoelgang gezond te houden. Dit komt doordat ze in combinatie met vocht voor soepele ontlasting zorgen.

Daarnaast zijn vezels ook belangrijk voor de bacteriën in je darmen. Onze darmen bevatten enorm veel bacteriën, zowel vriendelijke als schadelijke. Een goede balans tussen deze bacteriën is niet alleen belangrijk voor je stoelgang, maar ook voor je immuunsysteem.

Voor de vriendelijke bacteriën zijn vezels een voedingsbron, waardoor vezels je dus helpen om de balans gezond te houden.

4: Een gezond hart

Mango’s bevatten verschillende voedingsstoffen die je helpen om je hart gezond te houden. Zo helpt vitamine C bijvoorbeeld ook om het risico op hart- en vaatziektes te verkleinen.

Daarnaast zit er ook kalium in mango’s. Dit mineraal speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van je bloeddruk. Ook dit helpt om je hart te beschermen, aangezien een hoge bloeddruk een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaataandoeningen.

5: Goed voor je huid

Mango’s dragen bij aan een gezonde en mooie huid. Ook hierbij speelt de vitamine C die erin zit weer een rol. Daarnaast helpen ook de carotenoïden die mango’s bevatten om je huid in topconditie te houden. Deze stof helpt namelijk om je huid stevig en gehydrateerd te houden. Er zijn zelfs aanwijzingen dat carotenoïden kunnen helpen bij het voorkomen van huidschade door de zon.

Passen mango’s in een afslankdieet?

Mango’s zijn dus ontzettend gezond, maar passen ze ook in een afslankdieet? Als je op een gezonde manier wilt afvallen, passen mango’s prima in je dieet. Ze bevatten namelijk niet veel calorieën en wel ontzettend veel gezonde voedingsstoffen.

Je kan echter beter niet onbeperkt van deze vruchten snoepen. Ze bevatten namelijk veel fruitsuiker en als je wilt afvallen, kan je hier beter niet te veel van binnenkrijgen. We raden je daarom aan om het bij 2 porties fruit per dag te houden.

Mango’s: smaakvol en ontzettend gezond

Mango’s helpen je op verschillende manieren om je lichaam gezond te houden. Ze zijn een goede bron van vezels, vitamine A en vitamine C. Ze dragen onder andere bij aan een sterk immuunsysteem, een gezonde darmflora en het voorkomen van hart- en vaatziektes. Ook passen ze prima in een afslankdieet, zolang je de porties in de gaten houdt.

Geschreven door: Charlotte – TEAM Puur Figuur 

Bronnen: Perusek L, Maeda T, Nutrients, 2013. Cosgrove MC, Franco OH, Granger SP, Murray PG, Mayes AE, Am J Clin Nutr, 2007. Alayne D Markland, Olafur Palsson, Patricia S Goode, Kathryn L Burgio, Jan Busby-Whitehead, William E Whitehead, The American Journal of Gastroenterology, 2013. Julie A Evans, Elizabeth J Johnson, Nutrients, 2010.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s