Voor het tijdschrift Spraakwater, het personeelsblad van Optisport, maakte ik (om het nieuwe jaar goed in te luiden) deze heerlijke carrot cheesecake! Carlo en ik zijn gefotografeerd en geïnterviewd, waardoor er nu een heel leuk artikel in het blad staat.
Wisten jullie trouwens al dat ik iedere maand een recept maak voor de nieuwsbrief van Optisport het Alexanderhof in Rotterdam?! Dit recept deel ik natuurlijk ook met jullie op mijn social media pagina’s 😄😄
Het idee achter de taart? Over van twee walletjes eten gesproken… Mijn favoriete taarten zijn dus cheesecake en carrot cake. Dus waarom zou ik deze twee heerlijke taartjes niet combineren?! Zie hier de carrot cheesecake. YUMMY! En hele fijne voedingswaarden, waardoor je écht verantwoord kan genieten van een stukje taart.
Wat heb je nodig?*
* ik gebruikte een grote springvorm van 26 cm, waar ik 16 stukken uit heb gehaald.
* mijn cheesecake laag is erg dik, die zou je ook voor de helft kunnen doen. Gebruik dan de helft van de ingrediënten voor de cheesecake laag!
Voor de bodem:
– 250 gram worteltjes
– 150 gram speltmeel
– 75 gram rozijnen
– 75 gram walnoten
– 25 gram honing
– 10 gram (kokos)olie
– 2 eieren
– 2 tl bakpoeder
– 1 el kaneel
– 1 el koek/speculaaskruiden
– 1 el vanille aroma
– snuf zout
Voor de cheesecake-laag:
– 900 gram (magere) vanille kwark
– 200 gram cream cheese light
– 12 blaadjes gelatine (dr. oetker)
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Week ondertussen in een bakje koud water de blaadjes gelatine.
- Rasp de wortels fijn met een rasp of maal ze heel fijn in een keukenmachine/mixer. Als de wortels nog te vochtig zijn, laat het dan nog uitlekken in een zeef. Druk even aan met een lepel zodat het vocht eruit loopt.
- Voeg in een grote kom de wortel rasp samen met de speltmeel, eieren, olie, honing, bakpoeder, kaneel, koekkruiden, vanille en zout. Meng dit geheel goed door met een mixer.
- Hak de walnoten fijn. Voeg de walnoten en rozijnen toe aan het beslag en roer door met een lepel.
- Bekleed de bodem van het bakblik met wat bakpapier. De randen vet je in met een beetje olie.
- Verpreid het beslag in het bakblik en zet in de oven voor ongeveer 45 minuten. Haal hierna uit de oven en laat goed afkoelen.
- Maak de “cheesecake laag” pas als de bodem is afgekoeld. Voeg in een kom de kwark samen met de cream cheese. Mix door met een mixer tot er een glad mengsel ontstaat. Voeg voor de smaak eventueel honing of vanille aroma toe.
- Knijp de gelatine blaadjes uit en verwarm ze in een pannetje met 12 eetlepels water. Roer het geheel door tot de blaadjes gesmolten zijn. Voeg dit mengsel toe aan de kwark. Mix het geheel weer door.
- Als de cake is afgekoeld kan je het kwark mengsel erop gieten. Strijk de bovenkant glad met een lepel of spatel. Zet in de koelkast voor minstens 3 uur.
- Snijd de randen van de taart even los met een mes, zodat hij goed loslaat van het bakblik. Versier je taart lekker met wat extra walnoten of eventueel wat chocolade rasp. Andere toppings kunnen natuurlijk ook!
Fijn weekend lieve volgers! 🌸🌸
Macro’s per stukje (16 stuks):
Kcal 171
Koolh 14,6
Eiwit 13,3
Vet 6,4
Vezels 1,6