Voedjegoed.nu – DETOX

Via instagram kwam ik in contact met Fafá van voedjegoed.nu. Ik had haar al een paar keer voorbij zien komen en toen heb ik haar benaderd. Ik was stiekem toch heel erg benieuwd naar een detox. Ik heb dit nog nooit gedaan en ben erg benieuwd wat het met je lichaam doet. Jullie ook? Lees mijn ervaring hieronder.

PRE-DETOX (3 dagen)
Ik begon op dinsdag met het afbouwen van mijn voeding. Ik had een super drukke ochtend, waardoor ik mijn ontbijt heb geskipt. Ik begon die dag met een pompoensoep. Later at ik 2 rijstwafels met humus, avocado en tomaatjes. Deze dagen is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Je eet vegan en zo puur mogelijk. Drink geen alcohol of koffie. Vermijd tarwe producten en suikers en eet geen vet voedsel.

Oke, echt even afkicken dus na mijn carnavals weekend (lees: met apfelkorn naar de klote, turkse pizza, worstenbroodjes, patat en flugels).

Donderdag was mijn laatste afbouw dag, het begon al te wennen om een stuk minder te eten. Alleen in mijn hoofd ben ik wel veel met eten bezig. Maar dat heb je nou eenmaal als je ineens je eet gewoontes omgooit. En heb ook best trek op sommige momenten. Einde van de middag had ik lichte hoofdpijn, maar voelde me verder wel oké. Kan natuurlijk ook liggen aan de hele dag op kantoor zitten!

Als “laatste avondmaal” maakte ik wokgroenten met een soort curry van kokosmelk en kurkuma. Ik kreeg mn bord niet eens op!! Nou dat heb ik niet snel hoor haha. M’n lichaam went denk ik toch al aan het minder eten. ’s Avonds heb ik niets meer gegeten en ging redelijk op tijd naar bed.

DETOX (3 dagen)
Ter info: de detox bestaat uit ’s morgens een smoothie, overdag 3 sappen en ’s avonds een soep.

Dag 1
Ik werd wakker met buikpijn, last van mijn darmen. Dit heb ik vrij regelmatig als ik ’s morgens wakker word, dus of het aan de pre-detox ligt weet ik niet. Ik word ook een beetje verkouden wakker, dus voel me ook moe. Ik ontbijt normaal gesproken vrij laat en omdat ik nog geen trek heb begin ik mijn dag met een groot glas thee en een glas water. Hierna kreeg ik weer last van mijn buik. Ook moest ik de hele ochtend boeren, HAHA! Geen idee waar dat vandaan kwam, misschien door mijn enorme kop kruiden thee en dat op een lege maag ofzo. Ik had namelijk nog geen sap op.

Mijn dag begon met de “Breakfast Digest”, een smoothie met onder andere boerenkool en blauwe bes. Als je de kleur ziet heb je niet echt zin om er van te drinken. Maar hij is me toch een partij lekker!! Dat had ik totaal niet verwacht. Goed begin van de dag dus!

Daarna kreeg ik de sappen “Shiny”, “Sporty Spring” en “Summer beet”. In de eerste twee sappen zijn onder andere gember en bleekselderij verwerkt. Niet mijn favoriete groenten en smaken. Maar ik vond de sapjes echt lekker! Soms heb je toch in smoothies of sappen dat een bepaalde smaak erg overheerst. Dat is in deze sappen dus echt niet. Ik hoef ze niet met dichte neus op te drinken 😉

Het hongergevoel valt me erg mee! Ik heb tot nu toe nog geen knorrende maag gehad. De pre-detox is dus heel belangrijk. Als je niet goed afbouwt met je voeding krijg je denk ik echt heel erge honger. Ook is het natuurlijk een mindset. De knop is nu wel om. Ik weet dat ik gewoon 3 dagen sappen drink en daarna weer lekker kan genieten van vast (gezond) voedsel.

‘S avonds had ik een soepje van allerlei groenten, waaronder linzen. Na de soep zit ik VOL. Vraag me niet hoe dat kan haha. Het is vrijdagavond en gaan redelijk laat naar bed, dus later op de avond merkte ik wel een honger gevoel maar ook dat zakte weer weg.

Dag 2
Deze zaterdag begint met Amazing Avocado! Je kan al raden wat daar in zit natuurlijk. Het is een wat dikkere sap, waardoor je meteen een vol gevoel krijgt. Én ook weer lekker! Ook drink ik er een groot glas thee bij en een glas water. Ik kreeg pas trek rond 10:30 dus heb toen pas “ontbeten”. Ik ben niet wakker geworden met buikpijn, dus dat is ook fijn.

De hele dag heb ik geen honger gehad! We waren op pad met de auto, dus ik had m’n sapjes meegenomen on the go! Als je bezig bent denk je ook helemaal niet aan dat je eigenlijk niks mag eten. Ik moet wel de hele dag plassen trouwens. Ik drink natuurlijk naast de sappen ook nog veel water en kruidenthee.

‘S avonds heb ik zelfs staan koken voor mijn vriend (een vet lekkere kipburger met cheddar kaas) en ik had totaal geen behoefte om dat ook te eten! De knop is gewoon om. De drang naar suikers, vet eten enz heb ik nu gewoon niet. Best gek eigenlijk, maar ik ben natuurlijk al vanaf dinsdag bezig. Het afkicken gaat goed dus haha!

Dag 3
k word wakker en heb echt heerlijk geslapen! Ik word uitgerust wakker en zie op mijn fitbit dat ik 8 uur en 15 minuten heb geslapen. Ook zonder vaak wakker te zijn, heerlijk. Ook heb ik geen buik klachten. Ik moet wel naar de wc, maar zonder buikpijn, heel fijn!

Ik merk dat ik me wel iets slapper voel dan gisteren en merk dat ik wat meer moeite heb met trap lopen. Ik ben ook niet echt super vrolijk, zeg maar eerder beetje chagrijnig haha. Maar dat zakt gelukkig wel weer nadat ik mijn “ontbijt” op heb.

De dag begint weer met een smoothie genaamd “Tropical Digest”. Heerlijke zoete smoothie met onder andere mango en sinaasappel. De smoothies in de ochtend vullen ook goed doordat ze wat dikker zijn dan de sappen die je de rest van de dag drinkt. Zo heb je een goede start van de dag vind ik.

In de middag heb ik voor het eerst een sap die ik echt niet lekker vind. Het is een sap met vooral biet. Ik had even contact met Fafá hierover en zij zei dat ze hem zelf ook niet lekker vind, maar dat hij wel echt heeeel gezond is. Oke. Ik heb hem niet helemaal opgekregen, sorry. Hierdoor had ik wel sneller “trek” in mijn volgende sap. Die heb ik dan ook wat eerder genomen. Als laatste at ik een tomaten soep, echt heel lekker! Goede afsluiter van de dag.

Ik heb het vandaag ook erg koud gehad. Hele koude vingers en koude tenen. Ondanks dat ik een lekker huispak aan had getrokken en onder een kleedje ben gaan liggen duurde het een tijdje voordat ik het een beetje warm kreeg.

Nu ik weet dat het einde van de detox nadert krijg ik toch ook wel weer zin om gewoon lekker wat te eten. Niet perse ongezonde dingen, maar gewoon ETEN. Zo zie je maar dat je mindset ook een grote rol speelt. Afgelopen dagen wist ik gewoon dat ik niets anders kreeg dan soep en sap. En nu denk ik al “oeh morgen neem ik lekker een salade” en krijg meteen zin om te eten.

POST DETOX

Na de detox is het de bedoeling dat je weer rustig aan opbouwt met eten. In deze dagen eet je eigenlijk hetzelfde als in de pre-detox. Ik maakte veel groene smoothies of salades, ongebrande noten en maiswafels met humus en avocado.

Ik merk dat ik geen behoefte heb aan “ongezond” eten. Voordat ik startte met de detox betrapte ik mezelf er op dat ik toch weer vaker ging snaaien. Als je zo ’s avonds op de bank zit even een stuk chocolade of dan ging er weer een zak M&M’s open. Dat gevoel dat ik wil snaaien is helemaal weg! Ik heb juist zin in gezonde dingen en heb ook veel minder trek dan voor de detox.

Conclusie
Ik heb de detox echt als heel positief ervaren! Toen ik begon dacht ik oh jee waar ben ik nu weer aan begonnen. Maar ik had deze detox echt even nodig om een reset in mijn voedingspatroon te doen. Ik merkte dat ik de afgelopen tijd toch weer stiekem vaker naar ongezonde dingen graaide. Ik ben me nu weer bewust van mijn voeding en ook vooral hoe lekker gezond eten kan zijn.

Ik heb tijdens de detox niet gesport. Je kan beter niet intensief sporten omdat dat veel energie kost en die heb je niet. Je kan wel goed wandelen, fietsen of yoga doen! Ik ben dinsdag weer begonnen met boksen en dat ging eigenlijk hartstikke goed.

Ben ik afgevallen?
Jazeker! Ik heb mezelf gewogen voordat ik begon met de pre-detox. Na de detox woog ik 4,6 kilo lichter. Dit is natuurlijk veel vocht en je lichaam is echt helemaal leeg. Maar toch een heel lekker gevoel. Mijn buik is een stuk platter, minder opgeblazen. De foto links is gemaakt op vrijdag (voordat ik begon met de sapjes) en de rechter foto is gemaakt op maandag. Drie dagen verschil! Uiteraard zal ik wel weer wat aankomen als ik normaal ga eten, maar ik ga wel proberen om dit gewicht vast te houden.

img_7517

Ik zit heel lekker in mijn vel. De detox heeft me nieuwe energie gegeven om weer door te gaan met lekker gezond eten. Ik ben weer lekker aan het sporten nu en heb zin om lijf gezond eten te geven. En zelfs vega(n) is me goed bevallen, dus dat ga ik ook vaker doen.

Ik raad het dus iedereen aan om ook een keer een detox te doen! Helemaal als je even de balans kwijt bent in je voedingspatroon. Het begin is even moeilijk maar je voelt je daarna echt heel heel heel fijn!

Voor meer info over de detox van Voedjegoed ga je naar www.voedjegoed.nu of volg Fafà op instagram!

Liefs, Lindsey 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s