6 redenen om van avocado’s te houden!

Vandaag staat er weer een gastblog online van Puur Figuur! Dit keer kunnen jullie lezen over de gezondheidsvoordelen van (my all time favorite) AVOCADO’S.

Avocado’s zijn super veelzijdig. Ze geven je smoothie een lekker romige structuur, ze doen het goed in salades en wraps en je kan er bijvoorbeeld een eitje in bakken in de oven. Maar er zijn nog meer redenen om van deze vruchten te houden. Avocado’s zijn namelijk ook ontzettend gezond. In dit artikel hebben we daarom 6 gezondheidsvoordelen van avocado voor je op een rij gezet.

1. Vol gezonde vetten

Vetten zijn zeker niet altijd ongezond. Avocado’s zijn een perfect voorbeeld van eten dat vet en gezond is. Deze vette vruchten zitten namelijk bomvol enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Het grootste deel van deze vetzuren bestaat uit oliezuur.

Oliezuur helpt bij het gezond houden van je hart en bij het voorkomen en verminderen van ontstekingen in je lichaam.

2. Meer kalium dan bananen

Bij kaliumrijk fruit denk je waarschijnlijk als eerste aan bananen, maar eigenlijk verdienen avocado’s deze plek. Avocado’s bevatten namelijk bijna anderhalf keer zoveel kalium.

Kalium is een zeer waardevol mineraal dat onder andere bijdraagt aan:

  • Een gezonde bloeddruk
  • Een lager risico op hart- en vaatziektes
  • Een gezonde nierfunctie
  • Het verwerken van zenuwprikkels
  • De energiehuishouding in je spieren

3. Bron van vezels

Avocado’s zijn ook een goede bron van vezels. Het grootste deel van de vezels in avocado zijn onoplosbare vezels. Deze dragen bij aan een gezonde darmflora en een soepele stoelgang. Daarnaast bevatten deze vruchten ook oplosbare vezels. Deze staan erom bekend dat ze helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en dat ze een gezonde spijsvertering bevorderen.

4. Betere opname van voedingsstoffen

De opname van voedingsstoffen zit iets ingewikkelder in elkaar dan veel mensen denken. Als je bijvoorbeeld 10 mg vitamine E binnenkrijgt, hoeft dat niet te betekenen dat je lichaam ook daadwerkelijk 10 mg opneemt. Een deel van de voedingsstoffen die we binnenkrijgen verlaat namelijk weer ongebruikt je lichaam.

Er zijn verschillende manieren om de opname van voedingstoffen te verbeteren. Een daarvan is het eten van avocado’s. De vetten uit avocado zorgen er namelijk voor dat je vetoplosbare vitamines beter kan opnemen. Hieronder vallen vitamine A, D, E en K. Ook antioxidanten zoals carotenoïden neem je beter op in combinatie met vet.

5. Rijk aan antioxidanten

Avocado’s helpen niet alleen om antioxidanten uit andere voeding beter op te nemen, ze bevatten zelf ook verschillende waardevolle antioxidanten, waaronder luteïne en zeaxanthine. Luteïne en zeaxanthine helpen om je ogen gezond te houden en om het risico op oogaandoeningen zoals staar te verkleinen. Staar is een van de meest voorkomende oogaandoeningen en belemmert je gezichtsvermogen.

6. Makkelijker vet verbranden

Je verwacht waarschijnlijk niet dat zulke vette vruchten als avocado’s je kunnen helpen bij het afvallen, maar toch is dit het geval.

De grote hoeveelheid vet uit avocado’s zorgt ervoor dat je minder trek krijgt. De gezonde vetten verzadigen namelijk goed. Dit verzadigende effect wordt nog eens versterkt door de vezels. Hierdoor wordt het makkelijker om minder te eten, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt en je meer vet verbrandt.

Avocado’s passen dus prima in een afslankdieet. Doordat ze calorierijk zijn, kan je ze echter zeker niet onbeperkt eten. Meer over avocado’s en afvallen lees je hier.

Veelzijdige en supergezonde vruchten

Zoals je hebt kunnen lezen zijn avocado’s zeer gezonde vruchten. Ze bevatten onder andere veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren, kalium, vezels en antioxidanten. Daarbovenop helpen ze ook nog eens om je opname van diverse voedingsstoffen te verbeteren en helpen ze je bij het afvallen.

Geschreven door Charlotte – Team PUUR Figuur 

Bronnen: Nuray Z Unlu, Torsten Bohn, Steven K Clinton, Steven J Schwartz, The American Society for Nutritional Sciences, 2005. Cécile Delcourt, Isabelle Carrière, Martine Delage, Pascale Barberger-Gateau, Wolfgang Schalch, Clinical and Epidemiologic Research, 2006.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s